Hogyan kezdjünk neki

Mit nevezünk kis- és középvállalkozásnak?

Minden vállalkozást, ami egy naptári évben 250-nél kevesebb főt foglalkoztat és nettó éves árbevétele az 50 millió euró, azaz körülbelül 15,5 milliárd forint, középvállalkozásnak hívunk.

Ha 10-nél több, de 50-nél kevesebb alkalmazottja van, valamint éves nettó árbevétele legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg, azaz körülbelül 3 milliárd forint, akkor kisvállalkozás, ha pedig 10 főnél kevesebbet foglalkoztat, akkor mikrovállalkozás.

Első lépések

Vállalkozás alapításkor az első legfontosabb lépés, hogy végiggondoljuk, mekkora esélye van a leendő cégnek a sikerességre. Emellett érdemes felmérni, hogy a befektetett vagyon mennyire van veszélyben, tehát biztos megéri-e most felhasználni ezt a több százezer, vagy akár többmillió forintot.

Ha továbbra is biztosak vagyunk döntésükben a következő lépésben azt érdemes felmérni, hogy körülbelül mennyibe kerülhet a vállalkozásunk megalapítása. Ennek két fázisa van. Először azokat a kiadásokat érdemes összeszámolni, amik csak egyszeriek, tehát csak az induláskor szükségesek, például a honlapunk elkészítése, vagy az ingatlan azaz a leendő székhely bérlése, megvétele. A teljes listát a linkre kattintva találhatja meg.

Forrás: https://www.vallalkozas-okosan.hu/vallalkozas_inditasa_uzleti_tervezes

Ezután el kell döntenünk, hogy milyen vállalkozást szeretnénk indítani. A két legnépszerűbb opció általában a Betéti Táraság (Bt.), vagy a Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.).

E két fajta cégforma között a legalapvetőbb különbség, hogy a betéti társaságban az egyik alapító tag személyes vagyonával felel a társaságért, tehát ha a cég csődbe megy akár saját autója vagy háza is rámehet. Míg a kft-ben csak a vagyoni betét mértékéig felelős a cég vagyonáért, tehát a saját vagyona érintetlen marad és teljes biztonságban van.

Ám bt. alapítása esetén érvénybe lép a KATA, azaz a kisadózó vállalatok tételes adója, ami újabban kedvezményesebb, mint a kft. adózása. Erről részletes információt a linkre kattintva találhat.

https://www.nav.gov.hu/nav/kata_kiva_2017

Korlátolt Felelősségű Társaság alapítása

A kft. alapításának első lépése a kezdőtőke összegyűjtése, ami nem lehet kevesebb mint 3 millió forint. A következő lépés a név kiválasztása. Hasznos, ha a név tükrözi a cég profilját. Korlátolt felelősségű társaságot egy fő is alapíthat, viszont kizárólag ügyvéd segítségével. Egy ilyen cég létrehozása akár három nap alatt is lehetséges.

Az eljárás a következő kiadásokkal jár:

Bejegyzési illeték 100.000,- Ft;
egyszerűsített eljárással történő bejegyzés esetén 50.000,- Ft;
Közzétételi díj 5.000,- Ft;
Gazdasági kamarai hozzájárulás 5.000,- Ft;

A külföldi jogi személyek cégkivonatairól hiteles fordítás készítésének költsége.

Korlátolt Felelősségű Társaság alapítása

A Betéti társaság alapításához minimum két személy szükséges. Ugyan nincsen meghatározott tőke, de az egyik alapító tag teljes vagyonával felelős a társaságért. Ezenkívül egy betéti társaság vagyona nem kell, hogy feltétlenül pénz legyen, lehet például autó vagy ingatlan is.

Bt. alapításával is természetesen járnak költségek:

- Bejegyzési illeték 100.000,- Ft
- Közzétételi díj 5.000,- Ft
- Gazdasági kamarai hozzájárulás 5.000,-Ft;
- A külföldi jogi személyek cégkivonatairól hiteles fordítás készítésének költsége

Mint két cégformában ügyvéd jelentlétében a társasági szerződést kell meghatározni és aláírni. Ebben a szerződésben benne van a cég:

- neve,
- székhelye,
- tagjai
- fő tevékenyége
- a társaság jegyzett tőkéje
- az egyes tagok vagyoni hozzájárulása
- a jegyzett tőke rendelkezésre bocsátásának módja és ideje

A külföldi jogi személyek cégkivonatairól hiteles fordítás készítésének költsége.

2017 © Minden jog fenntartva - Impresszum - Facebook