Halat fogyasztani köztudottan nagyon egészséges. A halak rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, melyek szükségesek az emberi szervezet megfelelő működéséhez, mint például a kiváló minőségű fehérjék, különféle vitaminok és ásványi anyagok. A magyar halfeldolgozás egyik úttörője a budaörsi Fishmarket Halkereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, amely sikeres projektet valósított meg uniós támogatás bevonásával.
A fejlesztés érintette a termelői kapacitás és értékesítési csatornák bővítését, a technológiák megújítását, valamint az élelmiszerbiztonság növelését is. A cég budaörsi halfeldolgozó üzemében a munkaterületet 60%-kal megnövelték, már jóval hosszabb munkaasztal áll rendelkezésre a különböző halak feldolgozásához. Emellett a vállalkozás által előállított SELFISH© termékcsalád vákuumcsomagolásához használt csomagológépet az eddigi egykamrásról kétkamrásra cserélték, lehetővé téve egy műszakban, folyamatos üzem mellett akár 4800 db ultrafriss, mikrohullámú sütőben is melegíthető termék előállítását. A projekt keretén belül beszereztek egy ultramélyhűtő raktárat is, amely -70°C hőmérsékleten képes a termékeket tárolni egészen a kiszállítás pillanatáig. Az így fagyasztott élelmiszerek minősége, biokémiai paraméterei gyakorlatilag korlátlan ideig a fagyasztás pillanatában megőrzött állapotban maradnak meg. Az egyedi gyártású ultrahangos vízpárásítóval szerelt friss hal hűtő pedig a friss halászati termékek értékesítésig való eltartását biztosítja. A hűtött térben a 95%-os páratartalom elősegíti a hosszabb tárolási időt, továbbá a lehűtés hatékonyabban, kevesebb energia felhasználásával tud megvalósulni.
Az üzem felújításának köszönhetően megnövekedett a rendelkezésre álló üzemi terület, kijavításra kerültek a hőszigetelő panelek lábazati sérülései. Elkészült a magashűtőtároló, valamint a feldolgozó üzem számára nélkülözhetetlen speciális, külső zárt hűthető hulladék tárolók. Az új üzemrészben magasraktározási lehetőséggel rendelkező göngyölegraktár és elkülönített raklapbontó helyiség kapott helyet. A speciális igényekkel rendelkező halhús tárolásához és a minőségi követelmények ellenőrzéséhez minőségbiztosítási laboratórium is kialakításra került, mely lehetővé teszi a termelés folyamatában az állandó mintavételezést, így valós időben szolgáltat információt a termékek minőségéről. A beruházásnak köszönhetően kulturált munkavállalói környezet jött létre egy új szociális blokkal kiegészítve, megfelelve az élelmiszerbiztonsági előírások személyi higiéniát érintő követelményeinek és a munkavédelmi előírásoknak.
A pályázat keretében speciális felépítménnyel szerelt halszállító teherautókat is vásároltak. Ezek segítségével lehetővé vált az üzemben előállított sokféle termék elkülönített szállítása, legyen az akár előhűtött, akár gyorsfagyasztott termék. A beszerzéssel nem csupán a speciális igényeknek megfelelő szállításra, de a helyben történő kimérésére is lehetőség nyílik.
A program a MAHOP-5.3.3-2016-2017-00002 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósult meg.
További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább